B

      Gründerkonkurranse
Publisert:  13.10.17  

Han hadde den beste forretningsideen, vant 50.000 kroner

Klipp fra avisa-Valdres av Ingvar Skattebu 12. oktober 2017

I valget mellom 11 finalister, tok juryen det trygge valget og delte ut gründerprisen på 50.000 kroner til veletablerte Norsk Massivtre i Sør-Aurdal.


 
Den showpregede konkurransen foregikk i klatrehallen i Valdres Storhall torsdag kveld, med skikkelig lydtrøkk, lyssetting som på et diskotek og masse scenerøyk. Konkurransen hadde pågått en god stund før finalekvelden, der de 11 antatt beste forretningsideene i Valdres skulle presenteres i finalen. I juryen satt alt fra lokalt næringsliv, en gründerelev og en representant for Innovasjon Norge.

Valget falt på den etablerte bedriften Norsk Massivtre, som har sine lokaler side om side med Begna Bruk i Sør-Aurdal. De produserer hus av nettopp massivt tre. Men Knut Lundem Hougsrud presenterte en idé om å lage massive etasjeskiller og andre bygningsdeler, med spesielle hulrom som skal bidra til å dempe støy gjennom akustikk.

– Tre er et stort satsingsfelt i Norge, og det representerer noe både miljøvennlig og bærekraftig. Dette veide tyngst for oss i juryen, fortalte Anne Mette Iversen i Innovasjon Norge da prisen ble delt ut. Norsk Massivtre har planer om å ta denne ideen ut til et stort og profesjonelt marked.

Ideene myldrer

Gründerkonkurransen er et samarbeid mellom Valdres Næringshage, Innovangsjon i Vang og Sparebank! i Valdres og Hallingdal. De lokket med 50.000 kroner til å ta den beste ideen videre. Og den kampen ville mange være med på.
Så de kom og presenterte seg på rad og trekke. Førstemann ut var Philip Weisser fra Vang som dyrker fram appen Cookit. Magnus Lajord, Vang, er i ferd med å starte Valdres Handverksbryggeri, som skal produsere brennevinstyper basert på lokale råvarer.

– Til og med gråstein kan smake, mente han.

Postkort i aluminium

Margaret Heldor utvikler et sangprosjekt der målet er å bruke sang i læring. Ivan Veselkov vil produsere postkort i aluminium. Berit Lokreim og Randi Ødegården i Vang lanserte ideen Beitegeit, der de kan bruke geitekillinger som landskapspleiere, styrt av de nye elektroniske gjerdene som ikke synes. Killinger avlives gjerne ved fødselen, mens de to vil ta vare på dem, leie dem ut og seinere slakte dem og selge som mat.

Vi møtte studenten Dag Fredrik Bruflot som vil dyrke på ideen om en fjernstyrt vindusåpner og -lukker, slik at du kan stenge vinduet via telefonen midt på natta, åpne de to timer før du kommer hjem for å få bedre luft i huset, eller sjekke fra appen om alt er i oren når du er på ferie. Ragnhild Lund og Adrienne Seet planlegger et selskap som jobber med Vang som arena for filminnspillinger, Location Vang.

Luksus i tretoppene

Tor Ingar Nordby i Hedalen dyrker sammen med firmaet Fosstopp på ideen om å bygge luksushytter med strøm og vann i tretoppene i Vassfaret. Kombinert med aktiviteter skal dette bli et komplett reiselivsprodukt. Prosjektet er i ferd med å bli realisert. De ble tildelt andreplassen i konkurransen.

Carl Lund viste at tryllekunstene er intakt. Han lanserte tanken om å produsere bilder med unike budskap. Sistemann ut var Henning Wangsnes. Han vil utvikle CarryCare, en type bærepose av papp, som skal være langt mer stabl og tåle mer enn en plastpose.


Knut Lundem Hougsrud med beviset for at ideen hans ble satt pris på av juryen


Foto:  Ingvar Skattebu



Nettsideansvar:  Reidar Schlytter